Wyszukiwarka
Liczba elementów: 40
Szpajza cytrynowa / rabarbar / sorbet truskawkowy / kruszonka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Królik w sosie musztardowym / roladka z combrem i żymlokiem w boczku / ciapkapusta / pasternak / skorzonera wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Żur na wędzonym króliku /kiełbasa z królika / boczek wędzony / sztamfkartofle / maślanka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Ruszyła 19. edycja na konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej. Śląska Organizacja Turystyczna rozpoczęła przyjmowanie wniosków w etapie regionalnym konkursu.
Sauerbraten z dzika wg receptury restauracji Leśna Perła.
Kartoflanka podawana z chipsem z krupnioka wg receptury restauracji Leśna Perła z Rudzińca.
Tatar z polędwicy daniela z żelem z żółtek jaj kur zielononóżek i ogórkiem kiszonym wg przepisu Omy Gryjty
Kita świńska to element kulinarny mięsa wieprzowego z udźca zwany szynką. Najczęściej wykorzystywany był do wędzenia celem dłuższego przechowywania.
Bioło polywka to zupa prosta, szybka w wykonaniu, sporządzona na "wędzonce" czyli wędzonych żeberkach, boczku, głowiźnie, golonku, zabielana mlekiem lub śmietaną.
Karminadle to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Często mówi się, że to zwykłe kotlety mielone. Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji.
Rosół to typowe danie śląskie, podawany z makaronem czy lanym ciastem.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.