Wyszukiwarka
Liczba elementów: 254
Aktualności
Za nami 15 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 28 drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Statyczna treść
Za nami 15 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 28 drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Statyczna treść
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Jak co roku w czerwcu czeka nas niezwykłe wydarzenie kulinarne – Festiwal „Śląskie Smaki”! Tegoroczna, jubileuszowa 15 edycja odbędzie się 13 czerwca (niedziela) na pięknym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Aktualności
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Artykuł
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Aktualności
Śląska Organizacja Turystyczna wesprze członków organizacji w trudnej sytuacji, w jakiej znalazła się branża turystyczna w związku z trwająca pandemią. Po raz pierwszy w 16-letniej historii działania organizacji Zarząd Śląskiej Organizacji Turystycznej podjął decyzję o wyasygnowaniu aż tak wysokich środków finansowych na wsparcie działań swoich członków w roku 2021.
Artykuł
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Statyczna treść
Projekt „Mobilne Śląskie”. Stworzenie systemu aplikacji mobilnych z wykorzystaniem zdigitalizowanych zasobów kulturowych wraz z rozbudową slaskie.travel celem zapewnienia powszechnego i otwartego dostępu do tych zasobów.”
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Cudowny zapach pierniczków, imbiru, cynamonu i korzennych przypraw od zawsze kojarzy nam się ze świętami. W tradycyjnej kuchni wojeództwa śląskiego przepisów na nie jest bez liku. Niezależnie od tego, w jakim miejscu naszego regionu mieszkacie.
Artykuł
Cudowny zapach pierniczków, imbiru, cynamonu i korzennych przypraw od zawsze kojarzy nam się ze świętami. W tradycyjnej kuchni wojeództwa śląskiego przepisów na nie jest bez liku. Niezależnie od tego, w jakim miejscu naszego regionu mieszkacie.