Wyszukiwarka
Liczba elementów: 4
"Śląskie Smaki na talerzu" - w magazynie Świat Podróże Kultura
"Efekt UNESCO działa na Śląsku"/"Śląskie Smaki na talerzu" - magazyn Świat Podróże Kultura
Unikatowe zabytki techniki industrialnej, architektoniczne perełki będące świadectwem wielokulturowej historii, bogate tradycje kuchni regionalnej i piwowarstwa – to tylko część różnorodnych atrakcji turystycznych województwa śląskiego, które są magnesem dla turystów odwiedzających ten wyjątkowy region. W Śląskim nie brakuje ciekawych miejsc wartych poznania. Fascynująca wyprawa pokaże, że to miejsce promieniujące prawdziwie pozytywną energią. Tutaj chce się wracać i odkrywać kolejne mniej lub bardziej znane oblicza regionu, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
Dawna literatura kulinarna podaje wiele przepisów dotyczących przygotowania gęsi pieczonej. Między innymi Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-1901, s. 223), określana „pierwszą i zarazem pewnego rodzaju instytucją w dziedzinie gospodarstwa domowego, a przy tym postacią, której obecność zaznaczyła się w życiu Warszawy drugiej połowy XIX wieku” w publikacji pt. 365 obiadów podaje przepis na gęś pieczoną: Gęś tylko młoda i nieco podkarmiona może być smaczna na pieczyste.
więcej >>
Dodaj do planera