Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 345
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Rosół to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Każdemu z nas kojarzy się on z dzieciństwem kiedy nasze mamy lub babcie gotowały nam go, gdy byliśmy chorzy. Przygotowany z miłością i cierpliwością jest symbolem rodzinnych spotkań i gości na naszych stołach od pokoleń.
Zielona zupa jest inspirowana starą recepturą w nowoczesnej formie z ptysiową przekąską.
Nazwa zupy pochodzi od słowa ,,sznitbona", które po śląsku oznacza fasolkę szparagową. Szybka i prosta zupa, której składniki rosły w każdym śląskim ogródku. Popularna w sezonie letnim, idealna na upalne dni.
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Germuszka to tradycyjna śląska zupa zwana również zalewajką jest bardzo smaczna i sycąca.
Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Zielono zupa inaczej nazwana przednówkiem jest tradycyja wiosenną zupa przygotowywaną z tego, co gospodynie znalazły na łące. Gościła na stołach Górnego Śląska w okresie wielkiego postu, ale też samych Świąt Wielkanocnych.
Zupa cebulowa w Żarkach ro tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Przed wojną w Żarkach 70% społeczności lokalnej to Żydzi, stąd potrawy zachowały się do dnia dzisiejszego i są zarówno w lokalnych restauracjach jak i na przyjęciach spożywane do dzisiaj.
Żur śląski to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Pochodzi z regionu Górnego Śląska w Polsce. Jest to przygotowana z zakwasu żytniego.
W kuchni śląskiej podawane są zazwyczaj zupy treściwe, a to ze względu na ciężką pracę górników. Nic tak nie rozgrzeje, jak talerz sycącej zupy. To świetna propozycja nie tylko na jesienny obiad, można ten posiłek jadać także w formie kolacji. Śląskie gospodynie ukochały szczególnie zupy na bazie rosołu, który zostawał z niedzielnego obiadu.
Krem z kiszonej kapusty to wykwintne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów.