Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 396
Sporządzane z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykryte liściem kapusty. To tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów.
Gołąbki w dzikiej odmianie.
Tradycyjne śląskie danie na niedzielny obiad.
Połączenie rolady i kluski w jednym.
Kociołek gajowego z rudzińskich terenów łowieckich.
Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Staropolski bigos z dziczyzną na podstawie przepisu prosto ze śląskiej kolebki myślistwa.
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.