Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 209
Kołocz śląski z jabłkiem
Charoset w formie szarlotki. To banalnie prosty, żydowski deser z tartych jabłek, grubo siekanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, cynamonu i słodkiego, czerwonego wina.
Szpajza cytrynowa / rabarbar / sorbet truskawkowy / kruszonka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Wymieszać mąkę z czarnym kakao, dodać cukier oraz zimne masło i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3cm wyciąć 30 krążków. Przełożyć krążki na deskę i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190oC.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Naturalne lody śmietankowe.
Deser określany mianem "króla deserów'' .
Śląski deser obowiązkowy na imprezach okolicznościowych.
Deser popularny na Górnym Śląsku.
Sposób na szybki i pyszny deser.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.