Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: 

  • amatorzy,
  • szkoły gastronomiczne,
  • profesjonaliści

Program FESTIWALU "ŚLĄSKIE SMAKI" 

  • 13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
  • 13:15-14:00 - Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
  • 14:00-15:00Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy
  • 15:00-16:00PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny
  • 16:15-17:00 - FRELE – koncert trio muzycznego
  • 17:00-17:30PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny
  • 17:30-18:00 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu
  • 18:00-19:00BITWA SMAKÓWpokaz kulinarny REMIGIUSZA RĄCZKI wraz z degustacją
  • 19:00-20:00Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
  • 20:00 - zakończenie Festiwalu "Śląskie Smaki"

Dodatkowo:

  • specjalna strefa atrakcji dla dzieci 
  • stoiska produktów lokalnych
  • rękodzieło
  • Kuchenne Ewolucje - warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci i dorosłych
  • bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem Areny Zabrze - stadionu klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (zbiórki przy recepcji VIP). Zwiedzanie w godzinach 13:00 - 18:00 co 30 minut. 

produkty lokalneprodukty lokalneprodukty lokalneprodukty lokalne

Produkty lokalne, fot. www.slaskiesmaki.pl

GOŚĆ SPECJALNY - Pascal Brodnicki (pokazy 15:00 i 17:00)

Pascal Brodnicki, fot. P. BrodnickiPascal Brodnicki, fot. P. BrodnickiPascal Brodnicki, fot. P. BrodnickiPascal Brodnicki, fot. P. Brodnicki

Pascal Brodnicki, fot. P. Brodnicki

 

Co zjemy na XVI Festiwalu Festiwal "Śląskie Smaki"?

 

Pośród wielu smakołyków tegorocznego Festiwalu kulinarnego pojawią się: żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustąschab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustąkopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywkakita świńska w kapuście, żebroczkaplacki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanicabigosgołąbki z dziczyzny.

W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z danielasaurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord), tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Reptkaczka w buraczkach, zupa krem z czosnkupierogi z krupniokiem i panczkrautem.

Królem tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki” niezaprzeczalnie będzie ŻUR.

Wiele drużyn właśnie na niego w tym roku postawiło, łącznie z kucharzami Bitwy Smaków, gdyż tegoroczna Bitwa również rozegra się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.

Przedstawiamy listę członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy i produkty zaprezentowane na Festiwalu w 3 kategoriach: amatorzy, uczniowe szkół gastronomicznych, profesjonaliści.
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.

 

Relacja filmowa z Festiwalu Śląskie Smaki 2021 w Raciborzu 

 

Spotkajmy się na Festiwalu "Śląskie Smaki" w Zabrzu: 

festiwal

Przedstawiamy listę członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy i produkty zaprezentowane na Festiwalu w 3 kategoriach: amatorzy, uczniowe szkół gastronomicznych, profesjonaliści.
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.