Staropolski bigos z dziczyzny

Odsłuchaj tekst

Składniki:

STAROPOLSKI BIGOS Z DZICZYZNY- 10 porcji 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 główka białej młodej kapusty
  • 150 g suszonych borowików
  • 0,5 kg boczku wędzonego 
  • 0,5 l wina czerwonego 
  • 0,5 kg karczku z daniela
  • 0,5 kg łopatki z dzika
  • 1 l bulionu 
  • 250 g suszonych śliwek 
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy (wedle uznania)
  • 150 g cebulli 
  • 200 ml oleju 
  • 150 g koncentratu pomidorowego 

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, mięso z dziczyzny wyczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Smażyć z cebulą, winem czerwonym i bulionem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do mięsa. Grzyby moczyć przez 12 godzin, gotować w tej samej wodzie do miękkości. Kapustę młodą poszatkować i gotować na chrupiąco. Do ugotowanej kapusty kiszonej dodać pokrojone suszone śliwki, uduszone mięso wraz z sosem, młodą kapustę ugotowane borowiki, przesmażony koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku przyprawami. Wszystko razem dusić około 20 minut. Podać w dniu następnym.

 

Leśna Perła znajduje się na skraju lasu należącego do Nadleśnictwa Rudziniec, słynącego z bogactwa zwierzyny łownej.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Mięso pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie ogórki pokrojone w paski i boczek wędzony oraz pokrojoną w cząstki cebulę. Plastry mięsa zwinąć, uformować rolady, obwiązać białą nitką, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia i ciepłą wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić do miękkości. W czasie duszenia rolady obracać i podlewać, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i sporządzić sos.
Cebule pokroić i usmażyć, dodać pokrojone żeberka i dusić do miękkości. Do mięsa dodać miód i przyprawy, podlać wodą i gotować aż do jej odparowania. Doprawić do smaku. Do wcześniej ugotowanej kapusty dodać usmażony pokrojony w kostkę boczek i suszone grzyby namoczone w mleku. Dusić na małym ogniu, przyprawić do smaku. Podawać z żeberkami, na ciepło.
Wyświetlenia:  68