Biodro jagnięce, faszerowane smardze, muślin pietruszkowy, brokuł bimi, sos demi glace
![biodro jagnięce]()
Potrawa jest serwowana przez Restaurację Złoty Groń, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.
Sprawdzone przepisy:
Ze względu na swoje walory smakowe jagnięcina cieszy się ogromną popularnością na terenie Jury i okolic i jest traktowana jako rarytas, niestety coraz trudniej dostępny na rynku. Jagnięcina pieczona w niskiej temperaturze, wprost rozpływa się w ustach. Najczęściej była podawana z pieczonymi ziemniakami obtoczonymi w ospie. Ziemniaki te były pieczone w rzadko już dzisiaj spotykanych piecach chlebowych. Jagnięcina doskonale komponuje się z musem z sezonowego rabarbaru i duszoną pokrzywą.
Gotować wywar na włoszczyźnie i głowiźnie, doprawić do smaku czosnkiem solą i pieprzem, do mocnej redukcji wywaru dodać kapustę kiszoną, podgotować by nie straciła chrupkości, dodać koper drobno zsiekany.
Kotlety jagnię ce marynować w świeżym rozmarynie, tymianku, grubo mielonej soli morskiej, czosnku i pieprzu. Peklować próżniowo i wrzucić do sous vide, gotować 2,5 godziny w temperaturze 62,5oC.