Wiadomo, że nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować swoich sił w roli prawdziwego kuchmistrza! W konkursie kulinarnym do walki o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak stanąć może każdy: profesjonaliści, uczniowie szkół gastronomiczny i amatorzy. W tych kategoriach zmierzą się ze sobą miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.
Regulamin naborów dla drużyn chcących pokazać swoje możliwości kulinarne jest dostępny [TUTAJ].
Wyjątkowym elementem Festiwalu jest Bitwa Smaków, w której udział dwóch kucharzy. Zmierzą się oni z tematem właściwym dla miejsca, w którym odbędzie się wydarzenie, ale to jeszcze tajemnica. A dodatkową atrakcją będzie m.in. koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Najmłodsi również nie będą się nudzić – będą czekać na nich konkursy i animacje.
Nie zabraknie również przedstawicieli Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.
16 czerwca 2019 - park przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach.
Program Festiwalu:
13:00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs kulinarny "Śląskie Smaki"
13:15 Wystepy wokalistów MOKSiR w Kuźni Raciborskiej
14:00 Koncert - Joanna Kostka
15:00 Koncert - Abba Covers
16:00 Występ muzyczno/kabaretowy - Krzysztof Respondek
17:00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
18:00 Bitwa Smaków - pokaz kulinarny
19:00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny
Serdecznie zapraszamy na najsmaczniejszą imprezę w regionie!