Góralskie gotowanie
                
        
                                    
                                    
                Data publikacji: 
                17 Październik 2013
             
                                                        
    Odsłuchaj tekst
    
                                 
        
        
                                                
                                        W środę, 28 października, w Dankowicach k. Bielska-Białej odbyła się 8. edycja Powiatowego Konkursu „Kulinarne Dziedzictwo”.  W tegorocznej imprezie po raz pierwszy wzięli udział goście z zagranicy – Słowacy. Podczas przeglądu swoje umiejętności kulinarne zaprezentowało aż 36 drużyn, przede wszystkim kół gospodyń wiejskich.Komisja oceniała konkursowe potrawy w pięciu kategoriach: zupy, dania gorące, produkt, ciasta i desery, napoje i nalewki. Głównymi kryteriami oceny były: smakowitość, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, pochodzenie i historia potrawy oraz estetyka jej  podania.
Wyniki prac komisji sa następujące:
1. W kategorii zupy przyznano:
- I miejsce dla Koła Emerytów, Rencistów i Inwalidów nr 8 w Jaworzu za chudą jewę z ziemniakami i ze szpyrkami
- II miejsce dla KGW Rybarzowice za zupę chrzanową z białą kiełbasą
- III miejsce dla KGW Bestwina za zupę chlebową i KGW Pisarzowice za zupę grzybową z makaronem naleśnikowym
- wyróżnienia dla KGW Kaniów za zupę z fasoli szparagowej z grzankami, KGW Roztropice  za Moczkę z kury, KGW Bielowicko za groch z pieczkami oraz KGW Meszna 
za zupę „starodawną” z kwaczką.
2. W kategorii dania gorące przyznano:
- dwa równorzedne I miejsca: dla KGW Bestwinka za żeberka w miodzie z kapustą i grzybami oraz KGW Dankowice za rolady z karczku w kapuście włoskiej z sałatką chrzanową
- II miejsce dla KGW Wilamowice za pieczeń myśliwską z kluskami flamandzkimi i sałatką oraz dla Sukromnej Strednej Odbornej Skoly EDUCO Namestovo za pikantną pieczeń ze świniobicia
- III miejsce dla: KGW Kalna za boczek wieprzowy z owocami oraz Koła Emerytów, Rencistów i Inwalidów nr 15 w Szczyrku za szynkę po beskidzku
- wyróżnienia dla KGW Janowice za karpia panierowanego z sałatką ziemniaczaną, KGW Rybarzowice za roladę schabową z jabłkiem z sałatką z białej kapusty i sosem, Zespołu Regionalnego „Jaworze” za żymloki z kapustą z beczki i szpyrkami, KGW Kozy
za bajcowaną pieczeń wieprzową z ziemniakami i surówka z kapusty oraz KGW Grodziec
za żebroczkę
3. W kategorii produkt przyznano:
- I miejsce dla  KGW nr 1 w Jaworzu za pasztet z dzikiego ptactwa „Łysek” z sosem żurawinowym z chrzanem z sosem żurawinowym i z chrzanem
- II miejsce dla KGW Kobiernice za szynkę dziadka
- III miejsce dla KGW Stara Wieś za świeży boczek pieczony w piwie z chrzanem i musztardą  oraz KGW Wilkowice za roladę boczkową po beskidzku
- wyróżnienia dla KGW Komorowie za schab z morelą w ziołach przyrządzony na parze (danie dietetyczne) oraz KGW Porąbka za zawijaniec nadziewany jajecznicą grzybową, KGW Godziszka za kapuśniaczki 
4. W kategorii ciasta i desery przyznano:
- I miejsce dla KGW nr 1 Jaworze za ciasto orzechowe
- II miejsce dla KGW Bielowicko za rogaliki mojej babci oraz KGW Bystra za szchownicę
- III miejsce dla KGW Wieszczęta za buchtę z masłem oraz KGW Wilamowice za placek na maślance z gruszkami
- wyróżnienia dla KGW nr 2 Jaworze za strudel z jabłkami, KGW Hecznarowice
za placek śliwkowy na maślance oraz KGW Buczkowice za ule z kremem
5. W kategorii napoje i nalewki  przyznano:
- I miejsce dla KGW Bujaków za nalewkę świerkowo-sosnową
- II miejsce dla Koła Emerytów, Rencistów i Inwalidów nr 15 w Szczyrku za nalewkę jarzębinową Marysi oraz Stowarzyszenia Kaniówka za nalewkę z czerwonych śliwek
- III miejsce dla KGW Zasole Bielańskie za nalewkę ziołową oraz KGW Mazańcowice za piołunówkę
- wyróżnienie dla Sukromnej Strednej Odbornej Skoly EDUCO z Namestova
za likier jagodowy, dla Towarzystwa Przyjaciół Ligoty  za nalewkę z pigwy oraz KGW Międzyrzecze Dolne za cytrynówkę sołtyski Maryli
Nagrodę specjalną Starosty Bielskiego – zwrot kosztów przejazdu na Festiwal Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną otrzymało KGW nr 1 Jaworze za duszoną sarnę na dziko w śmietanie z sosem, kluskami śląskimi, modrą kapustą.
Podczas Przeglądu zaproszonym gościom i uczestnikom czas umilały występujące  zespoły : Zespół Regionalny „Dankowianie” z Dankowic oraz Spevacka Folklorna  Skupina ORAVA z Dolnego Kubina, a także Pani Małgorzata Kiereś, która  prowadziła konferansjerkę. Kolejna edycja imprezy już za rok. Serdecznie zapraszamy!
Impreza była współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa z Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007-2013 pt. Polsko-Słowacki Przegląd „Kulinarne Dziedzictwo” – kultywowaniem tradycji obszaru pogranicza.
                                
                
            Zauważyłeś błąd w treści?
            Zgłoś