Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 1190
Danie
Gęsia szyja faszerowana podawana z farfelkami i sosem z owoców leśnych.
Danie
Przepis na placek drożdżowy z kruszonką to rodzinna receptura przekazywana na pokolenie.
Danie
Warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać cebulę lub por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (można ją lekko zrumienić).
Danie
Drożdże utrzeć z cukrem w misce, wymieszać z ciepłą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-12 min. Do miski z drożdżami wbić 3 jaja, dodać 400 g mąki, miękkie masło, sól. Ubijać powoli i dodawać małymi ilościami pozostałą część mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić, aż będzie elastyczne. Przełożyć do miski z powrotem, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Danie
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Wodę zagotować, w niej sparzyć i wyjąć kiełbasę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do wody razem z przyprawami. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy ziemniaki zmiękną, dołożyć pokrojoną w talarki kiełbasę i wlać zakwas. Wszystko razem zagotować. Do śmietany dodać odrobinę barszczu, by ją zahartować, połączyć z zupą i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Danie
Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka. Uformować małe, cienkie kluseczki lub zetrzeć ciasto na grubej tarce. Zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypywać kluski i mieszać. Doprawić do smaku solą lub cukrem.
Danie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zasypać mąką pszenną. Ubić na gładką masę, podawać ze skwarkami, ogórkiem lub z kwaśnym mlekiem.
Danie
Oczyszczone i wymyte mięso włożyć do niewielkiej ilości wody, dodać cebulę, sól do smaku i gotować. Następnie dodać przyprawy korzenne i gotować, aż będzie miękkie. Wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać drobno. Do wywaru wlać żur, podprawić go śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Włożyć do barszczu pokrojone mięso. Podawać z ziemniakami.
Danie
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, gotować w wywarze mięsnym. Na smalcu zrumienić drobno pokrojoną cebulę z kiełbasą pokrojoną w półplasterki, następnie dodać do wywaru. Gdy ziemniaki zmiękną, wlać żurek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawami i wcisnąć czosnek. Przed podaniem dodać biały ser pokrojony w kostkę.
Danie
Suszone owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić z liściem laurowym i zielem angielskim na gotujący się wywar. Krew rozrobić z mąką i octem. Po zmięknięciu owoców w wywarze dodać rozrobioną krew i doprawić cynamonem, cukrem i solą. Podawać na gorąco z łazankami.
Danie
Do wywaru lub do wody wrzucić obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę oraz sparzoną i wypłukaną kaszę. Zupę gotować, aż kasza będzie na wpół miękka. Wtedy dodać ziemniaki − obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Cebulę opiec na blasze i dodać do zupy. Na koniec dodać zieleninę do smaku.
Danie
Do wody włożyć ziemniaki, włoszczyznę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Cebulę opiec na blasze i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw i przyprawić do smaku. Dodać zieloną nać pietruszki.