Wyszukiwarka
Liczba elementów: 4
Prezentacje kulinarne XV Festiwalu Śląskie Smaki odbędą się poprzez sprzedażowe stoiska gastronomiczne oraz zaprezentowanie wybranych potraw przed Jury XV Festiwalu Śląskie Smaki.
więcej >>
Dodaj do planera
Jury, które wybrało najlepsze tegoroczne śląskie smaki.
więcej >>
Dodaj do planera
Podczas jarmarku swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.
więcej >>
Dodaj do planera
Ciasteczka cieszyńskie pojawiły się wraz z panowaniem Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Gospodynie pieką je z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy oraz z okazji większych uroczystości (wesela, chrzciny). W Tradycjach kulinarnych Cieszyna autorstwa Urszuli Zwardoń, Renaty Dąbrowskiej i Doroty Wiewióry (Cieszyn 2004 r.) obszernie opisana została tradycja wyrabiania ciasteczek cieszyńskich: Zwyczajem głęboko zakorzenionym w tradycji Śląska Cieszyńskiego jest pieczenie drobnych ciasteczek przed Świętami Bożego Narodzenia – co najmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyć przed rozpoczęciem świętowania.
więcej >>
Dodaj do planera