Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 7
Czarny pączek/kaszanka z dziczyzny/puree jabłko/chrust z boczku/czarny czosnek/rabarbar.
Oberschlesien Kich
Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa
Przesmażamy krupniok na patelni z cebulą pokrojoną w kostkę i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso rozklepujemy, nakładamy farsz i dodajemy na środek polędwiczkę drobiową. Następnie zawijamy, smażymy i dusimy w rondlu do miękkości. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz. Na bazie wywaru przygotowujemy sos dodając mąkę i mieszając.
Wydrążone jabłka nacieramy cynamonem i miodem, zapiekamy w temp. 180oC ok. 10 min. Kaszankę podsmażamy z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Uzyskaną masą nadziewamy jabłka i ponownie zapiekamy w temp. 180oC 10 min.
Karczek kroimy na plastry o grubości 2 cm, rozbijamy. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Krupnioki podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę, przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Na rozbite plastry karczku kładziemy podsmażone krupnioki, następnie pierś z kurczaka. Zawijamy. Podsmażamy na oleju. Usmażone rolady przenosimy do rondla i zalewamy wywarem. Dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i suszony podgrzybek. Dusimy. Sos zagęszczamy mąką pszenną i śmietaną.
Dziczyznę bejcujemy przez kilka godzin we wcześniej przygotowanej marynacie, a następnie nadziewamy ją kaszanką. Tak przygotowane mięso obsmażamy i gotujemy metodą sous vide z dodatkiem ziół w temperaturze 58 stopni Celsjusza przez 1 h. Z brusznicy, jabłek, cebuli, octu winnego, cukru i przypraw przygotowujemy chutney`a.