Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 8
Gęsie pipki to inaczej gęsie żołądki - to potrawa żydowska, pochodzi m.in. z miejscowości Żarki.
Banię (dynię) pokroić w drobną kostkę i rozgotować ją w garnku z 1 szklanką wody. Następnie przetrzeć na gęstym sicie i ugotować z mlekiem dodając sól i cukier do smaku. Wcześniej zagnieść na twardo ciasto na zacierkę z jajka i mąki (tyle, ile zabierze) do wrzącej zupy utrzeć zacierkę na tarce o grubych oczkach i gotować do miękkości. Podajemy zupę w miseczkach ozdabiając „kleksem” ze słodkiej śmietanki i ziarnami suszonymi bani.
Oprawionego karpia natrzeć (według smaku) solą, pieprzem i czosnkiem, odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie uwędzić powoli przez 1-2 godzin w zależności od masy ryby. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Udekorować świeżą gałązką rozmarynu.
Ziemniaki i warzywa pokroić w drobną kostkę, zalać zimną wodą i gotować do miękkości, razem z przyprawami. Na koniec zrobić ze słoniny lekką zasmażkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Posypać zieleniną.
Zarobić ciasto kruche i posypkę, schłodzić w lodówce. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić aż puści sok, odcisnąć sok. Nasmarować tortownicę masłem i wyłożyć papierem, rozwałkować ciasto i wyłożyć formę, nakłuć widelcem, ułożyć rabarbar z cukrem, posypać siekaną świeżą miętą, zetrzeć na tarce posypkę na górę. Piec w temperaturze 170°C w zależności od pieca (od 30 do 45 min). Ostudzić i czekać, aż lekko stężeje - chrupiący. Ostudzić i podać pokrojony w kawałkach z bitą śmietaną i miętą.
Grillowana cukinia przekrojona i wydrążoną a następnie napełniona farszem. Farsz to pokrojone warzywa w drobną kostkę, smażone i zabielone śmietanką. Cukinia podana jest w asyście chipsów z ziemniaków i lekkiego sosu warzywnego. Przystawka serwowana na talerzach zakąskowych.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.
Rosół gości na naszych stołach od niepamiętnych lat, ponieważ w każdym domu na wsi trzymano drób, i tak zostało do dziś, rosół używano go jako lekarstwa na wiele chorób.