Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 15
Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta
Połączenie rolady i kluski w jednym.
Zulc czyli galaretka z nóżek wieprzowych, podana z cebulką, octem i chlebem. Przystawka uwielbiana nie tylko na terenie Śląska Cieszyńskiego.
Rolada z daniela na sosie borowikowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą
Pieczeń z daniela w delikatnym sosie, podana z pieczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Wołowinę, karczek, wędzonkę i słoninę zemleć. Dodać pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Przyprawić. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy udziec wieprzowy. Mięso pieczemy przez ok. 1,5 godziny (do zmięknięcia) w temperaturze 160oC. Przed podaniem kroimy w plastry.
Mięso naszpikować słoniną i boczkiem, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Na smalcu obsmażyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz przyprawione mięso, poddusić razem z zielem angielskim i jałowcem, a następnie dopiec w piekarniku. Sos z pieczenia odtłuścić, dodać konfiturę z żurawiny, kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej śliwki. Zagęścić mąką. Zagotować, dodać do smaku cukier i ocet. Zredukowanym i przecedzonym sosem polać pokrojone mięso.
Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie zmienianej 2-3 razy. Wymoczone śledzie wyfiletować i obrać ze skóry a także usunąć duże ości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem. Jabłka poszatkować, dodać je do śmietany razem z cebulą i cukrem. Filety śledziowe ułożyć na półmisku, mlecz przetrzeć przez sito i połączyć ze śmietaną. Następnie wymieszać i zalać śledzie. Podawać z pieczywem.
Tuszkę z królika wytrybować, zostawiając comber razem ze skórą z mostka. Przyprawić solą, pieprzem. Nadziać jarzynką z pokrzywy (umytą pokrzywę wrzucić na 2-3 minuty na lekko osolony wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, drobno usiekać, wymieszać z orzechami i zieleniną. W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrzywę i drobniutko usiekany czosnek, sól, pieprz, skropić sokiem z cytryny i chwilę dusić na niewielkim ogniu, dokładnie wymieszać) doprawić chrzanem, na wierzch ułożyć marchew. Zwinąć roladę, owinąć mocno folią. Piec w piekarniku. Przed podaniem obsmażyć na złoty kolor na smalcu.
Karczek rozklepać, grzyby namoczyć, połączyć z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami i wyrobić na jednolita masę. Na rozklepany karczek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę. Piec w temperaturze 200oC przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez około 2 godziny.
Nóżki wieprzowe, skórki z jarzyną gotować Obrać z kości, pokroić a wywar zszumować (dodać czosnek i pieprz) Krojone mięsko, skórki w kubkach układamy i klarownym wywarem wszystko zalewamy. Wynosimy to potem do miejsca zimnego. I przystawka gotowa Życzymy smacznego! By było pikantne cebulkę kroimy Jeszcze sokiem z cytryny całość pokropimy.
Oczyszczone obrane i pokrojone warzywa zalać bulionem i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone jabłko i masło. Wyjąć pietruszkę i seler. Zupę zmiksować na gładko, doprawić do smaku. Podawać z małymi ptysiami przesmażonymi na maśle jak grzanki lub z większymi faszerowanymi mięsem i warzywami z bulionu oraz udekorowaną natką pietruszki.