Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 7
Oczyszczone, umyte i osuszone na ściereczce udka kacze naciąć w drobną kratkę ostrym nożem od strony skórki i obsmażać na rozgrzanej patelni by wytopił się tłuszcz, a skórka się zarumieniła; przełożyć na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, dodać cebulę pokrojoną w grube piórka, a gdy cebula lekko się zrumieni podlewać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz i majeranek, przykryć pokrywą i dusić do miękkości mięsa.
Oprawionego karpia natrzeć (według smaku) solą, pieprzem i czosnkiem, odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie uwędzić powoli przez 1-2 godzin w zależności od masy ryby. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Udekorować świeżą gałązką rozmarynu.
Wywar zagotować. Na drobnej tarce zetrzeć czosnek i zeszklić go na oliwie. Do rondla wlać szklankę wywaru i zmiksować z nim serki topione. Połączyć wszystko i zagotować. Na rozgrzaną patelnię dać trochę masła i startego czosnku i pokrojoną w drobną kostkę bułkę kanapkową. Piec 3-5 min, tak by powstały chrupiące grzanki. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach z grzankami i odrobiną zielonej pietruszki.
2,5 kg szynki wieprzowej bejcujemy w musztardzie z przyprawami (sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka czerwona, kminek mielony) z 1/2 szklanki oleju. Zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z bejcy i pieczemy w piekarniku w temp. 200°C. przez 30 minut. /następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez godzinę.
Niedzielny rosół to duma i popisowe danie każdej gospodyni, a do tego jeszcze dodajemy domowy makaron. Proponujemy na dziś rosół z perliczki - ptaka, który był w całej Polsce znany i doceniany już w XIX w. Ptak ten, rodem z Afryki, początkowo był hodowany ze względu na wygląd i donośne dźwięki, które odstraszały swoim krzykiem gryzonie w całym obejściu. Z czasem doceniono również jego walory smakowe, a rosół ugotowany na perliczkach odznacza się wyjątkowo delikatnością, pięknym kolorem i jako chude mięso spełnia oczekiwania smakoszy i dietetyków.
Ze względu na swoje walory smakowe jagnięcina cieszy się ogromną popularnością na terenie Jury i okolic i jest traktowana jako rarytas, niestety coraz trudniej dostępny na rynku. Jagnięcina pieczona w niskiej temperaturze, wprost rozpływa się w ustach. Najczęściej była podawana z pieczonymi ziemniakami obtoczonymi w ospie. Ziemniaki te były pieczone w rzadko już dzisiaj spotykanych piecach chlebowych. Jagnięcina doskonale komponuje się z musem z sezonowego rabarbaru i duszoną pokrzywą.
W naszej kulinarnej tradycji cielęcina była obecna od dawna. Ze względu na walory smakowe cieszy się wielką popularnością na terenie Jury i okolic i jest traktowana jako rarytas, niestety co raz rzadziej dostępny na rynku. Placki ziemniaczane delikatnie zmodyfikowane z dodatkiem kwaszonej kapusty aby przełamać smak. Wykorzystując sezonowe grzyby leśne można wzbogacić walory smakowe potrawy. Sos z kurek stanowi doskonale uzupełnienie w tym przypadku. Proste, szybkie danie i z tego co łatwo dostępne.