Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 3
Bardzo ciekawy żur przyrządzony na wywarze z królika z dodatkiem sztamflowanych ziemniaków, jajka i chipsu z wędzonej słoniny.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dajemy majeranku, soli, pieprzu i drobno posiekanego czosnku. Zalewamy wywarem i gotujemy z ziemniakami. Gdy będą one już prawie miękkie wlewamy zakwas żurku. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Chwilę gotujemy żurek i zabielamy śmietaną. Kroimy jajka i dodajemy je do żurku. Doprawiamy wg uznania. Podajemy z boczkiem i kiełbasą.
Ciasto drożdżowe niby to każdy robi tak samo a inaczej smakuje. Czasem i gospodyni w kolejnych tygodniach inne otrzymuje smaki. I w tym jest właśnie największa zaleta tego kołocza z posypką. Zawsze jest inny!