Wyszukiwarka
Liczba elementów: 5
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
O kuchni częstochowskiej możemy mówić w odniesieniu do obszaru obejmującego obecny powiat częstochowski oraz teren leżący w dorzeczu górnej Warty i Liswarty, którego granice wytyczają: na północy miejscowości Popów i Wąsosz Górny, na wschodzie Lipie, Panki i Bór Zajaciński, na południu Koziegłowy i Kroczyce, na zachodzie Lelów i Św. Anna.
więcej >>
Dodaj do planera
Na Zamku Ogrodzienieckim w dniu 17.06.2006r. odbył się I Festiwal Śląskie Smaki. Pomysłodawcą i organizatorem pierwszej edycji imprezy, była Śląska Organizacja Turystyczna, która także poprzez kuchnię chce promować walory kulturowe regionu w kraju i za granicą. ŚOT podjęła już starania, aby Festiwal wpisał się na stałe do kalendarza imprez. Festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających – zgromadził ponad 3 tysiące osób. I Festiwal Kuchni Śląskiej składał się z następujących części: konkursowej, artystycznej i promocyjnej. W części konkursowej o „Złoty Druszlak 2006” wzięło udział 12 drużyn amatorów oraz 5 drużyn profesjonalistów.
więcej >>
Dodaj do planera
W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 18 drużyn.
więcej >>
Dodaj do planera
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera