Województwo śląskie to region Polski o bogatej kulturze i tradycjach, które szczególnie widoczne są w czasie świąt Bożego Narodzenia. Wigilia, jako jedno z najważniejszych świąt w roku ma swój unikalny charakter, a przystawki wigilijne odgrywają w tym dniu istotną rolę.
Cydonia oblonga – pod tą łacińską nazwą kryje się bohaterka dzisiejszego artykułu, mianowicie pigwa pospolita. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie – dzisiejsze miasto Chania, gdzie uprawiano ten gatunek już w starożytności.
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie.
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
Jak co roku w czerwcu czeka nas niezwykłe wydarzenie kulinarne – Festiwal „Śląskie Smaki”! Tegoroczna, jubileuszowa 15 edycja odbędzie się 13 czerwca (niedziela) na pięknym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.
Projekt „Śląskie na wycieczkę” miał na celu przygotowanie dziesięciu odcinków programu wakacyjnego (emitowanego na antenie Telewizji Regionalnej TVT), których premiera odbywała się w każdy piątek, przed długim weekendem. Wszystkie odcinki były również publikowane na kanale stacji w serwisie You Tube.