Data dodania:  2021-06-23

Składniki:

LANGOSZ

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jaja
  • 50 g drożdży
  • 600 g kefiru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, odebrać dwie garści mąki pod posypkę. Jajka, pokruszone drożdże, kefir i sól dodać do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką by połączyć wszystkie składniki, następnie wyrobić ciasto ręką dodając odebraną mąkę w miarę potrzeby. Po wyrobieniu uformować wałek i pokroić na dwanaście porcji. Formować placki na tacy obficie posypaną mąką z obu stron pociągając ręką. Piec na mocno rozgrzanym głębokim oleju. 

 

Langosz- syta potrawa do przygotowania w krótkim czasie.

Produkt przygotowany przez KGW Szonowice, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Tradycyjne ciasteczka przygotowywane na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.