Lista drużyn, które ubiegały się o zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków podczas konkursu kulinarnego XI Festiwalu Śląskie Smaki. W trzech kategoriach - amatorów, profesjonalistów i szkół gastronomicznych zmierzyli się festiwalowi wyjadacze, ale też debiutanci.
KATEGORIA AMATORÓW:
1. Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Wręczyca Wielka
2. Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka
3. Rada Powiatowa KGW w Kłobucku
4. Aktyw Kulinarny Rozwoju Wsi, Wisła Wielka
5. Koło Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka
6. Beskidzka Rodzina, Bielsko Biała
7. Koło Gospodyń Wiejskich Udórz
8. Kulinarne Nawigacje, Katowice
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
1. Restauracja Kameralna, Hotel Piaskowy w Pszczynie
2. Restauracja Złoty Groń, Istebna
3. Bukowa Karczma, Buczkowice
4. Rogata Drużyna, Karczma Rogata w Bielsku-Białej, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
5. Restauracja Szyb Maciej, Zabrze, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
6. Restauracja Hotelu Spa Laskowo, Jankowice, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
7. Restauracja Frykówka, Pszczyna, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
8. Czarny Groń, Rzyki
KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito, Siemianowice Śląskie
2. Agata i Maks - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
3. Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach
4. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
5. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
6. Gryfne dziołchy z Browarnika - Zespół Szkół nr 7 w Tychach
7. Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisłwiu Śląskim