Data dodania:  2017-07-04

AMATORZY

1. Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca 

- Przystawka z jajkiem w muszelce 
- Zupa kremowa kalafiorowa
- Roladki z karkówki z papryką, ogórkiem i pieczarkami

2. Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku

- Ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych
- Zupa baniowa z zacierkami
- Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane

3. Kulinarne Nawigacje

- Nabombany faworek
- Owocowa breja z bezowymi chmurkami
- Czorne pierogi z waniliową zołzą

4. KGW Udórz

- Kurczak faszerowany
- Zupa ogórkowa
- Pieczony udziec z kozy z kaszą jęczmienną i kiszoną kapustą zasmażaną

5. Nina z Familijom z Tarnowskich Gór

- Jabłka pieczone
- Grzybionka
- Gulasz myśliwski

6. Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie

- Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem
- Zalewajka na wędzonce
- Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi

7. Koło Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich

- Kołocz z owocami i kruszonką
- Zupa grzybowa z kapanką
- Babraczka cieszyńska z karczkiem

8. Hotelarze

- Racuchy
- Rosół na wywarze warzywno-mięsnym
- Rolada śląsko z modrą kapustą i czornymi kluskami

9. Smakożercy

- Szpajza cytrynowa
- Rosół z nudlami
- Placki z blachy ze szpyrkami

 

PROFESJONALIŚCI

1. Holiday Inn

- Szpajza cytrynowo-kakaowa. Chutney z rabarbaru. Tuile z truskawek i chili.Sos Kogel-Mogel. Czekoladowa ziemia.
- Żur Śląski. Chrupiący boczek. Kluseczki grzybowe. Piana chrzanowa
- Rolada Śląska. Modra kapusta. Papier ryżowy. Kluseczki śląskie. Młoda marchew.

2. Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód

- Żebro wołowe, marynowana czerwona kapusta
- Kartoflanka
- Comber z jelenia, bigos z jarmużu, kopytka z palonym sianem

3. Szyb Maciej

- Raczki bytomskie w winie podane na konfiturze z płatków róż
- Zupa krem z kiszonego ogórka podawana z popkornem z krupnioka
- Pierś z kuropatwy sous vide z sosem z czarnego bzu, opieńkami oraz chipsem ze skóry przybrany liśćmi musztardowca

4. Restauracja Zielony ogród w Zabrzu

- Śledź marynowany, suszony na słońcu. Smażony, podany w śmietanie z tartym mleczem i kawiorem ze śledzia.
- Nowoczesny żur śląski - wegański
- Śląskie niebo - schab wędzony w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców i knedlem z żymły z grzybami.

5. Qubus Hotel Bielsko-Biała

- Wątróbka/krupniok/koper/ogórek
- Borowik/szalotka/żółtko/mini marchew/pietruszka
- Dzik/topinambur/demi-glace z słonecznikiem/słodki ziemniak/młody jęczmień

6. Karczma Koszwice

- Gruszka na ciepło w sosie zabajone z fyrzichów i pokowoskowym sosie z dziadów
- Regeneracyjno zupa gulaszowa
- Kacze udo z cytrusami, sos rodzynkowy, modro kapusta i kopytka

7. Oberża Pod Orzechem

- Szpajza
- Wodzionka
- Żeberko na penczoku z kapustą zasmażaną

8. Kuchnia Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie

- Hekele
- Rosół
- Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą

 

UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

1. Gryfne Kuchciki

- Śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata 
- Dyniowa zupa z kluskami kładzionymi
- Pierś z gęsi z puree chrzanowym oraz sosem śliwkowym podana z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią

2. Tyskie Łobuzy

- Batonik z musem i kremem żurkowym
- Zupa piwna z twarogiem i chipsem z boczku
- Królik sous vide, sos rabarbarowy, puree z bobu, szparagi z masłem palonym


3. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

- Hekele
- Oberibenzupa – krem
- Jaskółcze gniazda z krupami i modrą kapustą z powidłami

4. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka

- Pieczony pasztet na chrupiącej sałatce ze szparagów
- Zupa grzybowa na zakwasie z zieloną oliwą
- Żeberka confit z puree z kapusty i sosem piwnym

5. Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim

- Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym
- Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery
- Policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  15