Schlesische Roulade, Nudeln und Rotkohl

Text abspielen

Traditionelle schlesische Rinderroulade, serviert mit schlesischen Knödeln und Rotkohl.

Das Gericht wird im Restaurant Zacisze serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

Bewährte Rezepte:

Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry. Boczek, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny posmarowanej musztardą. Mięso zawinąć ciasno, spiąć wykałaczką i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną, zagotować i doprawić. Do części sosu dodać agar, wyłożyć na matę silikonową, kiedy masa zastali się wyciąć dekorację. Podawać ze śląskimi kluskami oraz czerwoną kapustą.
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kładziemy na mięso, dodajemy plasterek ogórka, zawijamy wszystko mięsem i owijamy nitką. Smażymy przez ok. 50 min.
Mięso rozbijamy, smarujemy musztardą, układamy cebulę, ogórki kiszone i boczek i podsmażamy na tłuszczu. Podsmażoną roladę zaczynamy dusić w bulionie, dodając do sosu wino i musztardę.
Mięso opłukać, obsuszyć, usunąć przerosty, podzielić na cztery równe części i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i również pokroić w kostkę. 2/3 masła rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i grzyby z dodatkiem rozgniecionych ziaren jałowca i odrobiną soli oraz pieprzu. Podsmażone grzyby z cebulą nałożyć na rozbity schab, który wcześniej należy doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę na wysypaną mąką stolnicę. Dodać oba rodzaje mąki, jajka i razem szybko wyrobić. Formować wałki i skośne kroić w równe kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Szpinak ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcisnąć, drobno posiekać i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i namoczoną odciśniętą bułkę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w plastry, dobrze rozbić, oprószyć przyprawami i mąką. Masę szpinakową rozsmarować na mięsie. Zwinąć rolady, dosmażyć na tłuszczu i dusić w bulionie do miękkości.
Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na połowę, cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy do smaku. Serek ucieramy z masłem (w proporcji 1:1), powstałą masą smarujemy mięso, układamy na nie brokuł i zawijamy w rulon. Owijamy folia aluminiową na "cukierek" i brzegi zawiązujemy nitką. Przygotowane rolady wkładamy do garnka z gotującą wodą (przyprawioną jarzynką i solą z dodatkiem zieleniny). Roladki gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny.
Mięso rozbić tłuczkiem. Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, posolić i dodać ziarnka jałowca. Podsmażone grzyby nałożyć na rozbity schab, zawinąć, szczelnie zawiązać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Przygotować sos do rolady: ugotować śmietanę z borowikami, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zmiksować grzyby. Roladę przed podaniem przekroić i polać sosem.

 

Ansichten:  1743