Śledź na tatarczuchu

Odsłuchaj tekst

Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie). Można go kupić w środę i sobotę na jarmarku w Żarkach.

śledź

Potrawa jest serwowana w Pracowni Kulinarnej Basenowa w Żarkach, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Filety śledziowe (lub matijasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Sporządzić sos na bazie majonezu ze śmietaną lub jogurtem z dodatkiem musztardy. Przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla polepszenia smaku gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Filety namoczyć na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedzić. Śledzie obłożyć plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skropić sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalać olejem. Marynować co najmniej 6 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą. Ułożyć na talerzach porcje tatara, przykryć je półcentymetrową warstwą śmietany i udekorować koperkiem oraz cytryną.
Śledzie umyć i moczyć 2 godziny w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Śledzie i ogórek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śledzi i dobrze wymieszać. Polać sosem.
Przygotować sos; śmietanę łączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Filety podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, zalać sosem. Brzegi półmiska obsypać szczypiorkiem, całość przybrać natką i ,,różyczkami” z rzodkiewek.

 

Wyświetlenia:  64