Tatar ze śledzia/ogórek konserwowy/cebula czerwona/kolendra/pajda

Odsłuchaj tekst

Tatar ze śledzia/ogórek konserwowy/cebula czerwona/kolendra/pajda

Tatar

Danie jest serwowane przez Restaurację U Przewoźnika, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Filety namoczyć na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedzić. Śledzie obłożyć plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skropić sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalać olejem. Marynować co najmniej 6 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą. Ułożyć na talerzach porcje tatara, przykryć je półcentymetrową warstwą śmietany i udekorować koperkiem oraz cytryną.
Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym
Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu

 

Wyświetlenia:  50