Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 211
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Tradycyjny żur śląski/ziemniaki
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Schab po szygarsku z kiełbasą z dziczyzny, biłbasa z dziczyzny, babka ziemniaczna, borowiki, sos cebulowy, puree z topinamburu, karmelizowana marchewka.
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną, buraczki, ziemniaki i sos żurawinowy
Dawna śląska zupa "niby nic" z czerstwego chleba i czosnku, zwana też "zupą biedą", pochodząca z regionu Górnego Śląska.
Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta
Żur na swojskim zakwasie
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.