Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 18
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Hekele w liściach botwinki w sosie buraczanym w asyście wiosennych warzyw i skarbów leśnych.
Hekele - śląska sałatka śledziowa
Hekele - śląska sałatka śledziowa
Tradycyjna śląska sałatka śledziowa przygotowana z dodatkiem jajka, ogórków kiszonych, cebuli i musztardy.
Hekele w liściach botwinki w sosie buraczanym w asyście wiosennych warzyw i skarbów leśnych
Śledziowe hekele
Ugotowane jajka kroimy w plasterki; ogórek kiszony, cebulę i śledzie kroimy w kostkę. Na plasterki jajka układamy śledzia, ogórki kiszone i cebulę. Podajemy z pieczywem.
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podajemy z grzanką i kawałkiem jaja.
Wszystkie składniki kroimy w słupki (wąskie paski), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Osobno serwujemy główne składniki, sos oraz chrupiące pieczywo (świeżo pieczone). Podawane na zimni jendoporcjowo z pieczywem.