Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 14
2023-12-08
Województwo śląskie to region Polski o bogatej kulturze i tradycjach, które szczególnie widoczne są w czasie świąt Bożego Narodzenia. Wigilia, jako jedno z najważniejszych świąt w roku ma swój unikalny charakter, a przystawki wigilijne odgrywają w tym dniu istotną rolę.
08 Grudzień 2023
2022-09-20
Znamy regionalnych kandydatów w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT w 2022 roku! Spośród poprawnie złożonych 9 wniosków w kategoriach: Certyfikat POT, Certyfikaty Specjalny oraz Złoty Certyfikat POT do etapu ogólnopolskiego wytypowanych zostało 5 produktów z województwa śląskiego. Zobacz kto powalczy w rankingu ogólnopolskim!
20 Wrzesień 2022
2022-08-26
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” wciąż się rozwija. Do wyjątkowego grona 25 restauracji dołączyła Pracownia Kulinarna Basenowa (obok basenu kąpielowego w Żarkach) na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej!
26 Sierpień 2022
2021-12-20
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie.
20 Grudzień 2021
2020-12-14
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.
14 Grudzień 2020
2020-12-02
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy kiedyś lokalne zwyczaje znikną? Absolutnie nie!
02 Grudzień 2020
2020-01-15
W dniu 27 września 2019 r. na Stadionie Śląskim w Chorzowie odbyły się ogólnopolskie obchody Światowego Dnia Turystyki. Po Cieszynie, który w roku 2017 był gospodarzem ogólnopolskich obchodów Światowego Dnia Turystyki to już kolejna edycja tego wydarzenia organizowana w województwie śląskim. Doroczne święto branży turystycznej zwyczajowo jest okazją do dyskusji na bieżące tematy i problemy nurtujące środowisko branży turystycznej oraz do wyróżnienia osób szczególnie zasłużonych dla rozwoju turystyki. Na liście wyróżnionych również w tym roku nie zabrakło nazwisk osób związanych z turystyką w województwie śląskim.
15 Styczeń 2020
2019-12-12
Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? Z ucztowaniem, a tradycja wspólnego biesiadowania jest w województwie śląskim bardzo silna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski.
12 Grudzień 2019
2019-12-05
A jak ryba, to oczywiście karp. Karp po śląsku, choć pewnie w całej Polsce przyrządza się go bardzo podobnie. Jest pyszny! Najlepszy przyrządzony tuż przed wigilijną wieczerzą, choć i po kilku dniach je się go z apatytem.
05 Grudzień 2019
2016-12-21
Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Dziś przygotowujemy... MOCZKĘ. A jak wy przyrządzacie ten tradycyjny śląski deser? Podzielcie się przepisami w komentarzach.
21 Grudzień 2016
2013-10-17
Zalewajka, kluchy pałą bite i śląskie „kopalnioki” zostały docenione przez jury XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który odbył się w ramach dorocznego Jarmarku Produktów Tradycyjnych.
17 Październik 2013
2013-10-17
 10 marca br. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano kolejne dwa produkty z województwa śląskiego. Są nimi: chuda jewa oraz kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia. Łącznie z naszego regionu wpisanych jest 113 produktów. Kolejne wnioski czekają na wpis.
17 Październik 2013