Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 279
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Szarlotka na ciepło/lody rzemieślnicze/owoce karmelizowane.
Deska specjałów z wędzarni (dla dwojga)
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Inspiracja do stworzenia tego dania były tradycyjne kluski śląskie i kopytka, które urozmaicone zostały poprzez dodatek twarogu wędzonego. Wykorzystano mięso wieprzowe, które jadano zarówno na beztydzień jak i w dni świąteczne, były to żeberka, schaby itd.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną, buraczki, ziemniaki i sos żurawinowy
Żurek na zakwasie z maślanką
Żurek Mona / jajko wolno gotowane / pancetta / ziemniak
Schab w ziołowej panierce / puree ziemniaczane / piklowana kapusta / płatki drożdżowe / sos tatarski