Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 16
Danie
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, nadmiar wody odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na gęsim tłuszczu. Jaja ubić do białości, wymieszać razem z ziemniakami i cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Blachę posmarować masłem i napełnić masą ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180oC i piec do zrumienienia (ok. 1 godziny). Podawać na gorąco.
Danie
Namoczony wcześniej groch ugotować na gęsto. Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i skórki z boczku wędzonego. Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na pokrojonym boczku. Czosnek rozgnieść z solą. W rondlu połączyć wszystkie składniki, przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać rozgnieciony czosnek i dokładnie wymieszać. Chwilę potrzymać na ogniu. Stosować jako dodatek do pieczeni wieprzowej, golonek, prosiaka pieczonego.
Danie
Umytą kapustę pokroić na cząstki, usunąć głąb. W rondlu na smalcu zrumienić pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Dodać cząstki kapusty, liście laurowe, sól, pieprz i kminek, wlać bulion i wino, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Odkryć, zredukować nadmiar sosu, usunąć listki laurowe i doprawić sokiem z cytryny.
Danie
Jaja ugotować na twardo. Pobić skorupki (nie obierać) i poprzekłuwać jajka szpilką kilka razy. Przygotować zalewę: do 1 litra wody dodać kminek, 1 łyżkę soli i gotować przez 5 minut. Do ostudzonej zalewy włożyć jajka i odstawić na 2-3 dni. Podawać do wielkanocnego śniadania.
Danie
Śledzie umyć i moczyć 2 godziny w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Śledzie i ogórek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śledzi i dobrze wymieszać. Polać sosem.
Danie
Ser zmieszać z przyprawami. Dodać śmietanę. Dla urozmaicenia można dodać kminku lub kaparów.
Danie
Świeży boczek natrzeć solą z saletrą i przyprawami (zmiażdżony czosnek i zioła). Boczek włożyć do naczynia żeliwnego lub ogniotrwałego, podlać piwem i dusić do miękkości. Miękki boczek wyjąć, sos zagęścić śmietaną i świeżym, startym chrzanem, dodać musztardę i cytrynę. Boczek podawać z sosem na gorąco lub na zimno z chrzanem.
Danie
Kawałki sera owinąć plastrami boczku i usmażyć na patelni lub zgrillować. Podawać z konfiturą.
Danie
Pszenicę zemleć, przyprażyć na patelni na jasnozłoty kolor, często mieszając. Mąkę wsypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, mieszać, aby nie powstały grudki i gotować do gęstości. Boczek pokroić w kosteczkę i stopić na tłuszcz. Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść kluski na talerz. Polać topionym boczkiem ze skwarkami.
Danie
Do mleka dodać drożdże, sól, cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, małymi porcjami nakładać na stolnicę posypaną mąką. Formować nieduże placuszki. Placki piec w piecu, najlepiej węglowym. Po upieczeniu z jednej strony obrócić je na drugą. Placki są upieczone, jeśli opukiwane wydają głuchy odgłos. Podawać ze słoniną wędzoną, masłem lub zsiadłym mlekiem.
Danie
Obrać dowolną ilość ziemniaków i zetrzeć na drobnej tarce. Wyłożyć na czystą lnianą ściereczkę i dokładnie odsączyć. W tym czasie zagotować osoloną wodę. Z ziemniaczanej masy formować w ręce małe kluseczki i wrzucać na gotującą się wodę. Podawać z masłemlub okraszone boczkiem, do popicia − maślankę lub zsiadłe mleko.
Danie
Kapustę ugotować i odcedzić. Zalać mlekiem, posolić. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do kapusty. Całość poddusić.