Wodzionka z wędzoną słoniną / ogórek kiszony

Odsłuchaj tekst

Wodzionka z wędzoną słoniną / ogórek kiszony

wodzionka

Potrawa jest serwowana w Restauracji Mona, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Chleb, najlepiej już czerstwy, pokroić w kostkę, podrumienić na smalcu, przełożyć na talerz. W garnku zagotować odpowiednią ilość wrzątku, dodać smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami, roztarty z solą czosnek i przyprawy. Otrzymanym roztworem zalać przygotowany na talerzu chleb.
Czerstwy chleb pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą. Całość omaszczyć "tustym" ze skwarkami i doprawić solą, pieprzem oraz magą
Wodzionka na gęsim smalcu ze smażonymi kartoflami

 

Wyświetlenia:  39