Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 23
Tradycyjny śląski deser - soczyste jabłka wypełnione słodkim miodem i aromatycznymi rodzynkami.
Jeszcze do niedawna hodowla królika w Kamienicy Polskiej i okolicach była bardzo popularna, często przygotowywane na niedzielny świąteczny obiad. Królik w śmietanie, czy warzywach to potrawy znane w całej Polsce. Duszony w ziołach i winie zyskuje miękką konsystencję. Całość zaprawiona śmietaną tworzy pyszny sos z mięsem w roli głównej.
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Naturalne lody śmietankowe.
Deser określany mianem "króla deserów'' .
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Kociołek gajowego z rudzińskich terenów łowieckich.
Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Hekele w liściach botwinki w sosie buraczanym w asyście wiosennych warzyw i skarbów leśnych.