Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 168
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.
Sauerbraten z dzika wg receptury restauracji Leśna Perła.
Kita świńska to element kulinarny mięsa wieprzowego z udźca zwany szynką. Najczęściej wykorzystywany był do wędzenia celem dłuższego przechowywania.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów.
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Tradycyjna śląska zupa.
Deser określany mianem "króla deserów'' .