Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 22
Szarlotka na ciepło/lody rzemieślnicze/owoce karmelizowane.
Filet z sandacza/babka ziemniaczana ze skwarkami/sos z palonego czosnku z pomidorami.
Tradycyjny żur śląski/ziemniaki
Podwędzane żebro wołowe/panczkraut/sos pieprzowy.
Wątróbka z kaczki/cebula/jabłko/pajda.
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Deska specjałów z wędzarni (dla dwojga)
Tradycyjny galert wieprzowy/pajda
Tatar siekany z polędwicy wołowej/grzyby marynowane/ogórek kiszony/cebula/żółtko/sól wędzona/masło/3 rodzaje musztardy/pajda
Płucka wieprzowe na kwaśno/chips z boczku/chips z ziemniaka
Galaretka ze świńskich skórek/wytrwana konfitura z rabarbaru
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy plaster posmarować musztardą i posolić. Cebulę pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki. Posypać plastry cebulą, a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlewać wodą i dusić do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką zmieszaną z wodą.