Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 118
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Tradycyjny żur śląski/ziemniaki
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną, buraczki, ziemniaki i sos żurawinowy
Żurek na zakwasie z maślanką
Żurek Mona / jajko wolno gotowane / pancetta / ziemniak
Domowy sernik
Żur na swojskim zakwasie
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żur żyniaty podawany z puree chrzanowym oraz białą kiełbasą
Żur na wędzonym króliku /kiełbasa z królika / boczek wędzony / sztamfkartofle / maślanka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.