Wyszukiwarka
Liczba elementów: 27
Co wiecie o "krupniokach śląskich"?
Krupnioki śląskie - produkt regionalny
więcej >>
Dodaj do planera
Informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii krupnioka śląskiego zebrano w Górnośląskim Muzeum w Bytomiu w dziale etnografii. Z archiwum badań terenowych przeprowadzonych w 1960 roku we wsi Dąbrówka Wielka i opracowanych przez Władysława Kwaśniewicza pochodzi następujący cytat dotyczący tego produktu: Później zaś popijają, między tym to przekąski majom i jak się pobawią, to tak koło 10-tej dostają kolację.
więcej >>
Dodaj do planera
Chorzów
Górnośląski Park Etnograficzny zaprasza na kolejną imprezę plenerową promującą dania kuchni regionalnej.
więcej >>
Dodaj do planera
Chorzów
Już w najbliższą niedzielę, 11 października na terenie chorzowskiego skansenu będzie można spróbować krupnioków, żymloków, pasztetów, kiełbas czy szynek wiejskich. Wszystko to serwowane będzie w trakcie imprezy „Od żymloka do krupnioka". Udział zapowiedzieli czołowi masarze naszego regionu - w tym także zdobywcy pierwszej nagrody na produkt tradycyjny podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych - Dom Mięs „Refa" ze Świerklańca.
więcej >>
Dodaj do planera
 W Urzędzie Marszalkowskim Województwa Śląskiego odbyło się kolejne spotkanie konsulatacyjne w sprawie wpisania ślaskiego krupnioka na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Urzędnicy zachęcają producentów tej regionalnej potrawy do dzielenia się ich spostrzeżeniami dot. certyfikacji.
Królik z panczkrautem i krokietem z krupniokiem (udko z królika, sos musztardowy, panczkraut, krupniok).
Kartoflanka podawana z chipsem z krupnioka wg receptury restauracji Leśna Perła z Rudzińca.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Kapustę obgotować i dodać 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Kapustę i ziemniaki dodać do podsmażonego boczku. Przyprawić solą i pieprzem. Do mąki dolać 100g wrzącej wody, 10g oleju i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć folią i odstawić na chwilę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Krupniok obrać ze skóry, rozdrobnić i dodać na patelnie. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi rozwałkować i wyciąć kółka. Połowę kółek nafaszerować panczkrautem, a resztę krupniokiem z cebulą. Uformować pierogi. Pierogi z panczkrautem opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na głębokim tłuszczu. Pierogi z krupniokiem ugotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Pierogi z krupniokiem i jalapeno.
Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie.
Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą.