Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 33
Kołocz śląski z jabłkiem
Charoset w formie szarlotki. To banalnie prosty, żydowski deser z tartych jabłek, grubo siekanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, cynamonu i słodkiego, czerwonego wina.
Legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami.
Kopa jankowicka z bitą śmietaną
Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową
Kołocz wiślański z serem
Szarlotka własnego wypieku na gorąco z lodami waniliowymi kardamonem i bitą śmietaną.
Strudel z jabłkami, podany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Wykwintny deser na bazie chałwy - lekki i aksamitny.
Jabłecznik „jak u mamy” podawany z sosem goździkowym.
Tradycyjny deser, wywodzący się z okolic Mikołowa i Pszczyny przygotowywany na szczególne okazje jak święta czy wesela.