Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 49
Żur pszczyński
Smak pieczonych ziemniaków w żarze ogniska to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Ziemniaki pieczone w ciepłym dymie oraz rarytas wśród podrobów - grasica, świetnie komponuje się z sosem śmietanowym, świeżymi ziołami i mizerią z oberiby.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Krem z oberiby na żurze z dodatkiem jabłka Obróbka wstępna surowców. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, a następnie dodać czosnek. Smażyć do momentu, aż cebulka nabierze złotego koloru. Kalarepę i jabłko pokroić na drobną kostkę i dorzucić do warzyw, chwilką podsmażyć. Obrane ziemniaki rozdrobnić na kostkę i dodać do reszty składników. Do warzyw wlać bulion i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potrawę można przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Pod koniec dodać zakwas i doprawić do smaku. W międzyczasie sporządzić chips z kindziuka.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Sznita Sztajgra - kanapka z kapustą kisozna, boczkiem i czerwoną cebulą.
Zupa krem z dyni.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Placki ze szpyrkami