Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 188
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Królik na piwie / krokiety ziemniaczane / cykoria
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Tatar wołowy z polędwicy, marynowane grzyby, ogórek kiszony, cebula, podwędzana sól i masło.
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.
Szpajza cytrynowa
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary