Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 24
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Naturalne lody śmietankowe.
Śląski deser obowiązkowy na imprezach okolicznościowych.
Deser popularny na Górnym Śląsku.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Popularny na Śląsku wypiek z produktem sezonowym- rabarbarem.
Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Wyjątkowe, pieczone na miejscu pasztety, w tym z pieprzem i z żurawiną podane są z chlebem pieczonym w Karczmie Rogatej, ogórkiem kwaszonym i konfiturą.
Potrawa wywodząca się z tradycji mniejszości żydowskiej licznie zamieszkującej swego czasu Częstochowę. Ma postać pasty przyrządzonej z gęsich wątróbek z dodatkiem jajka, masła, cebuli i szczypiorku. Podawana z wypiekanym na miejscu chlebem.
Kołoc jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta