Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 53
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Najstarszy zapis o tej potrawie pochodzi z książki M. Rawicza Witanowskiego z 1893 r. - opisał czym żywili się mieszkańcy wsi z okolic Częstochowy w Ziobrze. Ten słodki wypiek wpisany został na Listę Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa.
Rosół - makaron/galantyna z kury/warzywa
Rosół / warzywa / mięso z żebra wołowego / mięso z indyka / domowy makaron
Rosół / makaron / warzywa
Flaki po staropolsku
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żur żyniaty podawany z puree chrzanowym oraz białą kiełbasą
Placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów.
Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.
Kopa jankowicka z bitą śmietaną
Policzki wołowe w sosie własnym