Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 66
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Golonka najlepiej smakuje, kiedy ma dobrze wypieczoną skórkę oraz podana jest z zimnym piwem.
Bioło polywka to zupa prosta, szybka w wykonaniu, sporządzona na "wędzonce" czyli wędzonych żeberkach, boczku, głowiźnie, golonku, zabielana mlekiem lub śmietaną.
Wymieszać mąkę z czarnym kakao, dodać cukier oraz zimne masło i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3cm wyciąć 30 krążków. Przełożyć krążki na deskę i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190oC.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Sposób na szybki i pyszny deser.
Policzki wołowe w sosie własnym
Pierś z kaczki sous-vide z gruszką i ziołami, soczewica na sypko ugotowana w piwie cysterskim w towarzystwie wiosennych warzyw, sos leśny, puree marchewkowo-ziemniaczane i chips z serka górskiego.