Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 144
Danie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zasypać mąką pszenną. Ubić na gładką masę, podawać ze skwarkami, ogórkiem lub z kwaśnym mlekiem.
Danie
Groch zalać wodą na noc. Rano odcedzić i zalać wrzątkiem, odstawić na ponad godzinę. Następnie ugotować groch do miękkości na wolnym ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Kapustę posiekać, odcisnąć. Jeśli jest za kwaśna – przelać wodą. Zalać wodą, włożyć liść laurowy i jałowiec, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę wymieszać od razu z przygotowanym grochem i odstawić z ognia.
Danie
Ziemniaki umyć i obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zmiękną, odlać pół wody i zasypać mąką. Przykryć garnek i poczekać kilkanaście minut. Następnie ubić na jednolita masę. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni. Łyżką maczaną w tłuszczu nabierać porcję masy ziemniaczanej i układać na talerzu. Polać przesmażoną słoniną. Można je również przed podaniem obsmażyć na patelni z tłuszczem.
Danie
Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą z czosnkiem, posypać kminkiem, zawinąć do folii, odstawić na 3 godziny do lodówki. Upiec, skrapiając wodą. Miękkie mięso ochłodzić i poporcjować na dość cienkie plasterki (30 plasterków). Sos z pieczeni uzupełnić wywarem rumianym, zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać wino i zagotować; doprawić.
Danie
Pokrojoną w równą kostkę dynię wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 5 minut, wyjąć na sito, przelać zimną wodą, odsączyć. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, goździkami i cynamonem.
Danie
Kalarepkę obrać, pozostawiając młode listki. Kalarepkę pokroić w słupki, a listki grubo posiekać. Obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać kalarepkę i listki, skropić wodą, dusić na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą, szczyptą białego pieprzu, mąką, wymieszać; posypać koperkiem i mocno podgrzać. Podawać do karminadli.
Danie
Ziemniaki ugotować w łupinach z dodatkiem kminku i soli. Jajka ugotować na twardo. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż się cebula zeszkli. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rozdrobnić zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dać do miski, przyprawić musztardą, pieprzem i solą, dodać nać pietruszki i delikatnie wymieszać.
Danie
Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż kręgosłupa i moczyć w wodzie przez 12 godzin. Zdjąć skórę, usunąć ości. Otrzymane filety śledziowe zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Po wyjęciu z mleka osuszyć, pokroić na kawałki. Obrane cebule pokroić w półksiężyce, skropić octem. W salaterce ułożyć warstwami śledzie na przemian z cebulą, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami. Przy środkowej warstwie dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka dni.
Danie
Flaki wołowe dokładnie czyścimy Potem kilka razy w wodzie je płuczemy Następnie flaki trzeba zagotować Wodę odlać i od nowa do miękka gotować
Danie
Comber z królika oczyszczamy z błon, faszerujemy słoniną i boczkiem, obsmażamy, a następnie dusimy do miękkości. Podajemy z konfiturą z borówki i cebuli, ajerkuchach z jabłkiem i dynią.
Danie
Jajka gotujemy na twardo, mielimy mięso, dodajemy smażoną cebulę, surowe jajo, namoczoną w mleku bułkę, siekaną pietruszkę i czosnek. Wyrabiamy masę mięsną, formujemy z niej małe kulki (do środka wkładamy ugotowane jajo) i obtaczamy bułką tartą. Smażymy w tłuszczu na złoty kolor. Przygotowujemy sałatkę z szatkowanych liści czosnku niedźwiedziego i sałat. Wszystko skraplamy zaprawą z oliwy z przyprawami.
Danie
Oscypek zawinąć w cienkie plastry boczku i grillować około 10 minut.