Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 162
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Deska specjałów z wędzarni (dla dwojga)
Tradycyjny galert wieprzowy/pajda
Tatar siekany z polędwicy wołowej/grzyby marynowane/ogórek kiszony/cebula/żółtko/sól wędzona/masło/3 rodzaje musztardy/pajda
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.
Schab w ziołowej panierce / puree ziemniaczane / piklowana kapusta / płatki drożdżowe / sos tatarski
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary
Harynka (matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak).