Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 161
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Tatar wołowy
Hekele to tradycyjna śląska sałatka przyrządzana na zimno. Potrawa pochodzi z Górnego Śląska.
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Sernik lawendowy na zimno / jagoda leśna
Rosół / warzywa / mięso z żebra wołowego / mięso z indyka / domowy makaron
Tatar siekany z polędwicy wołowej / ogórek kiszony / cebula / żółtko / masło / musztarda / sól wędzona / pajda
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.