Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 153
Harynka (matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak).
Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, podany na drewnianej desce.
Gęsie pipki to inaczej gęsie żołądki - to potrawa żydowska, pochodzi m.in. z miejscowości Żarki.
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Tatar z polędwicy daniela z żelem z żółtek jaj kur zielononóżek i ogórkiem kiszonym wg przepisu Omy Gryjty
Jabłko faszerowane mięsem i kaszą Przeprowadzić obróbkę wstępną kaszy, którą następnie należy ugotować w osolonej wodzie na sypko. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i czosnku. Cebule pokroić na drobną kostkę, połowę czosnku pokroić w drobną kostkę, a pozostałą część w cieniutkie plasterki. Pokrojoną cebulę oraz czosnek Pokrojony w kostkę zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać mięso i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, a następnie mięso połączyć z kaszą.
Sznita Sztajgra - kanapka z kapustą kisozna, boczkiem i czerwoną cebulą.
Tradycyjna przystawka przy świętowaniu.
Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.
Hauskyjza - śląski ser smażony.
Bardzo ciekawa przystawka - wątróbka z królika podsmażona i podana na małych racuchach z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem sosu śmietanowo-jabłkowego.