Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 106
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Flaki wołowe, to danie zapomniane i rzadko spotykane w restauracjach (mimo swojej popularności).
Pierś z kaczki z puree marchewkowym i carpaccio z buraka 24 godziny wcześniej zamarynować piersi z kaczki. Następnie spakować próżniowo i gotować sous vide w temperaturze 55oC przez 2 godziny. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie grillową umieścić piersi skórą do dołu i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Gotową kaczkę zostawiamy chwilą na talerzu, aby odpoczęła.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.
Zupa na bazie warzyw z zacierką.
Bołla jest tradycyjnym, wykwintnym napojem alkoholowym z terenu Górnego Śląska, podawanym przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych i okolicznościowych.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Naturalne lody śmietankowe.
Zupa krem z dyni.
Deser popularny na Górnym Śląsku.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.