Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 19
Danie
Tradycyjny śląski galert to popularna przystawka. Przyrządzany jest ze świńskich nóżek i golonki. Podawany z posiekaną cebulą, pietruszką, octem i chlebem.
Danie
Wykwintny pasztet z dziczyzny podany na grzankach czosnkowych z dodatkiem żurawiny.
Danie
Wędzone wędliny rzemieślnicze/twaróg regionalny/pieczywo/chrzan/żurawina z jabłkiem/masło
Danie
Tradycyjna śląska sałatka śledziowa przygotowana z dodatkiem jajka, ogórków kiszonych, cebuli i musztardy.
Danie
Potrawa wywodząca się z tradycji mniejszości żydowskiej licznie zamieszkującej swego czasu Częstochowę. Ma postać pasty przyrządzonej z gęsich wątróbek z dodatkiem jajka, masła, cebuli i szczypiorku. Podawana z wypiekanym na miejscu chlebem.
Danie
Hekele - śląska sałatka śledziowa
Danie
Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** znajduje się na terenie Parku Krajobrazowego "Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich". Wspaniałym nawiązaniem do tradycji tego miejsca jest cysterski żurek przygotowany na swojskiej maślance. Kremowy i dobrze doprawiony.
Danie
Hekele - śląska sałatka śledziowa
Danie
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Danie
Wyjątkowe, pieczone na miejscu pasztety, w tym z pieprzem i z żurawiną podane są z chlebem pieczonym w Karczmie Rogatej, ogórkiem kwaszonym i konfiturą.
Danie
Bardzo oryginalna przystawka z krupnioka - otulona boczkiem, podawana z konfiturą z czerwonej cebuli, pudrem z boczku, galaretką z musztardy i pumperniklem.
Danie
Bardzo popularna śląska przekąska- mięso wieprzowe, głównie nóżki w dobrze doprawionej galarecie z dodatkiem posiekanej cebuli i octu.